Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Ny vejledning om psykofarmaka: Almen praksis kan få en større rolle

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny vejledning for behandling af voksne med psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser ved brug af psykofarmaka. Vejledningen giver lægerne større fleksibilitet og sætter fokus på patienternes behov. Desuden får almen praksis en udvidet rolle i behandlingen, og læger bliver forpligtet til at hjælpe patienter med at trappe medicinen ned.

Den nye vejledning samler og opdaterer to tidligere vejledninger og introducerer nye rammer på området.

”De to tidligere vejledninger om behandling med antidepressive og antipsykotiske lægemidler har mange år på bagen og trængte til at blive gennemgået og fornyet. Samtidig var der også vigtige områder, som vejledningerne ikke dækkede, for eksempel ADHD. Den nye vejledning er blevet til sammen med en større gruppe fagfolk, patientrepræsentanter og høringsparter, hvor det blandt andet er blevet drøftet, hvad der fortsat skal være en opgave for læger ansat i psykiatrien, og hvad vi i dag mener kan varetages i almen praksis. Det vigtigste for os er, at både læger og patienter føler sig trygge, når der behandles med psykofarmaka”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.

Et vigtigt punkt i den nye vejledning er, at samarbejdet mellem patient og læge bliver styrket. Det betyder blandt andet, at læger skal tilbyde hjælp til aftrapning, selv hvis en patient vælger at stoppe, selvom lægen ikke mener, det er en god idé. I sådan et tilfælde skal lægen informere og rådgive om konsekvenserne, men hvis patienten fastholder beslutningen, skal lægen tilbyde hjælp og lave en plan for aftrapningen.

Vejledningen beskriver også, hvilke krav der skal opfyldes, før en patient kan overgå til behandling i et andet regi. Målet er at sikre bedre overgange for patienter, der er i behandling med psykofarmaka.

Den nye vejledning har været i høring frem til april og er lavet i samarbejde med en bred gruppe af fagfolk, herunder repræsentanter fra Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin og flere patientforeninger.

Større rolle til almen praksis

Vejledningen giver lægerne mulighed for at skræddersy behandlingsforløb med antipsykotika, da der nu er færre specifikke krav til monitorering. Det giver plads til, at lægerne kan bruge deres faglige vurdering. Almen praksis kan også overtage vedligeholdelsesbehandling med de fleste psykofarmaka, hvis behandlingen følger den plan, der er lagt af en psykiater eller en anden læge med særlige kompetencer.

Almen praksis får nu lov til at starte antidepressiv behandling for unge voksne (18 år og opefter), men tricykliske antidepressiva og MAO-hæmmere må stadig kun startes i psykiatrien. Læger i almen praksis kan også starte behandling med antipsykotika, for eksempel som beroligende ved angstlidelser, men skal rådføre sig med psykiatrien, hvis behandlingen varer længere end fire uger. Ved patienter med demens bør antipsykotika kun bruges, når andre tiltag er afprøvet, symptomerne er meget belastende, eller der er fare for patienten selv eller andre – og kun i en kort periode.

Med hensyn til ADHD-medicin kan almen praksis stadig ikke starte behandlingen, men de kan genoptage behandling, som er påbegyndt i psykiatrien.

Selvom vejledningen åbner for en ændring i opgavefordelingen mellem almen praksis og psykiatrien, sker disse ændringer kun, hvis der indgås aftaler mellem de relevante parter.

”Vejledningen beskriver rammerne for, hvilke opgaver der skal varetages af en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer. Det skal forstås sådan, at opgaven skal varetages af speciallæger i psykiatri og speciallæger med kompetencer på tilsvarende niveau inden for den pågældende lægemiddelbehandling og læger, der arbejder under supervision af psykiatrisk speciallæge. Det er vores klare indstilling, at lægen selv kan og skal kunne vurdere sine kompetencer inden for behandling med hvert enkelt lægemiddel og henvise patienten til rette fagperson, hvis de ikke selv besidder kompetencerne”, siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Den nye vejledning præciserer, at behandling med medicin som lithium, MAO-hæmmere og medicin mod hyperkinetiske forstyrrelser er en opgave for psykiatere eller læger med særlige kompetencer. Samtidig er kravet om, at en psykiater skal starte behandling med antidepressiva for unge voksne, blevet fjernet.

”Med den nye vejledning vil også læger med særlige kompetencer, det vil sige læger med kompetencer og viden på niveau med psykiatriske speciallæger inden for et specifikt område, for eksempel ADHD, kunne lave første ordination af medicin mod hyperkinetiske forstyrrelser. Det giver blandt andre den rutinerede læge, der arbejder på misbrugscenteret eller i almen praksis mulighed for at opstarte patienter, uden at de skal stå på venteliste i flere år til en speciallæge i psykiatri,” siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Den nye vejledning træder i kraft den 17. september 2024, og samtidig ophæves de tidligere retningslinjer for behandling med antidepressiva og antipsykotika.

Dansk Selskab for Almen Medicin beskriver vejledning i det seneste nyhedsbrev. Månedsbladet Rationel Farmakoterapi, der udkommer den 28. oktober på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og med Ugeskrift for Læger, handler også om den nye vejledning og giver generel info omkring vejledninger fra Sundhedsstyrelsen.