Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

”Jeg betragter mig selv som en god næstformand. Jeg har mærket efter og finder ikke nogen formand i maven,” siger Niels Ulrich Holm. Foto: Henrik Reinberg Simonsen

Ny næstformand: PLO dæmoniseres, fordi vi søger indflydelse

Niels Ulrich Holm er tilbage som næstformand i PLO. Han advarer imod, at tidens mange reformivrige administratorer, politikere og journalister overser, hvor unik den danske praksis-model egentlig er. Han mener også, at PLO dæmoniseres – men ”PLO er nødt at puste sig op, når regionerne putter mere i kurven, end man vil betale for,” siger han.

Han glæder sig til det kommende arbejde i en praksis-virkelighed, der er forandret siden hans sidste tørn som næstformand fra 2015 til 2019.  

”Almen praksis står foran store forandringer. Set med PLO-briller har vi mange muligheder – og vi er stillet overfor en kæmpe opgave med at udvikle vores del af primærsektoren uden at miste vores unikke bidrag i processen.” 

Det personlige kendskab til patienten, kontinuitet i relationen og overblikket i patientens færden i sundhedsvæsenet trives bedst i den traditionelle praktiserende læges klinik, mener Niels Ulrich Holm.

”Tilpasning til politiske og ideologiske forestillinger er svært at navigere i for min faggruppe. Vi ved, hvad der gør almen praksis i Danmark til et fyrtårn i almen praksis i Norden, Europa og resten af verden for den sags skyld. Men jeg oplever ofte, at de fleste administratorer, politikere og for den sags skyld journalister glemmer denne kendsgerning midt i reformiveren,” siger den nye næstformand.

Roskilde-lægen er slet ikke i tvivl om, hvad der bliver den centrale udfordring for ham sammen med blivende formand Jørgen Skadborg og den øvrige bestyrelse:  

”Den helt store opgave for bestyrelsen i PLO bliver at samarbejde med Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen om den bedst mulige implementering af sundhedsreformen.” 

Roser og tidsler

Han finder både roser og tidsler, når han skuer over regeringens historiske sundhedsreform.

”Jeg er glad for at man vil styrke hele primærsektoren. Det er den rigtige måde at løse den kommende tids demografiske udfordringer. Men jeg er lidt utryg ved de nye sundhedsråd. Et sundhedsråd, som eksempelvis strækker sig fra Roskilde til Nakskov, er lovligt ambitiøst i mine øjne. Jeg har svært ved at se synergien i den konfiguration.” 

Niels Ulrich Holm blev spurgt af formand Jørgen Skadborg, om han ville tage over efter Mireille Lacroix, der forlader bestyrelsen efter at have tjent den maksimale funktionsperiode på seks år. Efter lidt betænkningstid og drøftelser med hustruen på Østerbro og sine tre kompagnoner i Roskilde nåede han frem til svaret ’ja’.

Han bliver også formand for det nyoprettede Opgaveudvalg, der skal arbejde med nationale opgavebeskrivelser for almen praksis, Sundhedsstyrelsens vejledninger og initiativer fra regionerne.

Konflikt med tidligere formand skrinlagt

”Det vigtigste, jeg har med fra mit forrige næstformandsskab, er Christian Freitags svendestykke med at samle PLO,” siger Niels Ulrich Holm.

Han var dengang næstformand i en periode, hvor der var stor splittelse omkring, hvorvidt praktiserende læger skulle tilbagelevere deres ydernumre til regionerne.  

”Jeg mente, vi skulle have deponeret vores ydernumre og sat hælene i,” udtalte Niels Ulrich Holm dengang til Dagens Medicin som nytiltrådt næstformand om den daværende konflikt med regionerne. Og denne holdning var altså i opposition til den dengang siddende formand Bruno Meldgaard, hvis formandskab kun varede to år, fra 2013 til 2015. I 2015 overtog Christian Freitag formandsposten, og Niels Ulrich Holm forblev næstformand.

”Bruno og jeg har lagt det bag os. Bruno er en meget dygtig politiker, og vi har et fint samarbejde,” siger Niels Ulrich Holm i dag, hvor Bruno Meldgaard igen også er del af PLO-bestyrelsen. 

En kalejdoskopisk virkelighed

Mens talen går på sammenhæng, pointerer den nye næstformand også, at landets 1.700 praksisklinikker stadig i 2025 er meget forskellige. Driftsvilkårene i de fem regioner er ligeledes meget forskellige. Dialogen med Danske Regioner og de regionale regionsgårde varierer også fra landsdel til landsdel. 

”De politiske ønsker om ensartet kvalitet og styring kan godt virke lidt udfordrende, når man kender den kalejdoskopiske virkelighed,” vurderer Niels Ulrich Holm.

Han tilføjer:

”Læg hertil oveni, at patientunderlaget skifter meget mellem landets 98 kommuner. Så der tegner sig naturligvis et broget billede med behov for en lokal tilgang til de universelle patientbehov.”

PLO nødsaget til at puste sig op

PLO er, påpeger Niels Ulrich Holm, en mere homogen størrelse i 2025, end organisationen var, da han sidst trådte til som næstformand 10 år tilbage. 13 i repræsentantskabet stemte imod den aktuelle 2025-overenskomst, mens 41 stemte for. Ved urafstemningen stemte 68 procent af PLO-medlemmerne for forhandlingsaftalen, mens 26 procent stemte imod.

Niels Ulrich Holm stemte for.

Medicinsk Tidsskrift: Hvordan vurderer du overenskomsten? Hvad er dit budskab til den andel af medlemmerne, over en fjerdedel, der stemte imod? 

”Der er mange meninger om vores forhandlingsstruktur. PLO dæmoniseres, fordi vi søger indflydelse. Regionerne påstår, at vi er helt urimelige. Jeg tror, det er lidt ligesom med finansloven. Det meste i vores overenskomst er jo helt åbenlyst nødvendige ressourcer, som tildeles gennem en meget gennemprøvet facon. Man diskuterer rigtig meget nogle få procent af den samlede ramme,” siger Niels Ulrich Holm.

Han fortsætter:

”PLO er nødt at puste sig op, når regionerne putter mere i kurven, end man vil betale for. Økonomiloftet skal være realistisk og afspejle udviklingen, hvis vi skal kunne udvikle os svarende til den øgede efterspørgsel.” 

Jeg har før jul talt med et par helt nye regionale formænd, der er tidligere næstformænd i deres region. Bliver det i denne her omgang, at du også tager formandsposten, når Skadborg takker af?

”Nej. Jeg betragter mig selv som en god næstformand. Jeg har mærket efter og finder ikke nogen formand i maven. Jeg glæder mig til gengæld oprigtigt over, at der er mange dygtige potentielle kandidater til formandsposten i vores forening.” 

59-årige Niels Ulrich Holm erkender, at der er løbet vand under broen sidst, han var næstformand.  

”Jeg er i dag den ældste i mit kompagniskab, og jeg er en bedstefar med fire børnebørn.”

Derfor har Niels Ulrich Holm også justeret på sin arbejdstid: Han har lagt sin flyveudrustning på hylden efter 25 år som reserveofficer og redningslæge på Forsvarets redningshelikopter. Nu gælder det klinikken i Roskilde tre dage om ugen og PLO to-tre dage om ugen, fortæller næstformanden.