Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny forskning øger overlevelse hos brystkræftpatienter

Et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health, viser, at flere kvinder kan overleve brystkræft, hvis de får strålebehandling af lymfeknuderne langs brystbenet efter operationen.

Læge og ph.d.-studerende Lise Bech Jellesmark Thorsen har fulgt 3071 kvinder opereret for brystkræft med spredning til armhulens lymfeknuder i årene 2002-2006. Patienter med kræft i højre bryst fik strålebehandling, der omfattede lymfeknuderne langs brystbenet, mens disse lymfeknuder blev udeladt i strålebehandlingen hos patienter med kræft i venstre bryst for at undgå bestråling af hjertet.

”Strålebehandling af lymfeknuderne medførte, at færre patienter fik tilbagefald og døde af brystkræft, så det er selvfølgelig et vigtigt fremskridt for denne patientgruppe,” siger hun.

Efter otte år var 76,1 procent af patienter, der fik strålebehandling til lymfeknuderne langs brystbenet, stadig i live. Til sammenligning overlevede kun 72,6 procent af patienter, der ikke fik strålebehandling til disse lymfeknuder.

Resultaterne af studiet har da også allerede medført, at alle danske patienter med brystkræft, der har spredt sig til armhulens lymfeknuder, nu får tilbudt hjerte-skånende strålebehandling af lymfeknuderne langs brystbenet.

Kilde: www.health.au.dk

Tags: brystkræft, overlevelse, lymfeknuder, strålebehandling

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo