Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Antallet af lægebesøg stiger inden diagnose på tarmkræft

Hvis en patient begynder at gå mere til lægen end normalt, bør den praktiserende læge være ekstra opmærksom.

Der kan nemlig være tale om endnu skjult kræft.

Det viser en ny undersøgelse, hvor man har undersøgt, hvornår tarmkræftpatienter begynder at søge læge på grund af symptomer.

”De praktiserende læger skal tænke tarmkræft ind langt tidligere, og de skal kunne henvise til Ja-Nej-klinikker, der hurtigt kan svare på, om der er tale om kræft eller ej,” mener Kræftens Bekæmpelse.

”Hvis en patient begynder at gå mere til lægen end normalt, bør den praktiserende læge have større opmærksomhed på, at der kan være tale om kræft,” siger forskningsårsstuderende Pernille Libach Hansen

Der er blevet udskrevet rigtig mange recepter på hæmoridemedicin, og mange patienter har fået foretaget flere såkaldte hæmoglobintest (måling af blodprocent), inden de fik deres tarmkræftdiagnose.

Det viser et studie, som forskningsårsstuderende Pernille Libach Hansen fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet står bag.

Hun fortæller, at patienterne ni måneder før deres tarmkræftdiagnose søgte læge langt flere lange gange end tidligere. For nogle kvinder gjaldt det, at den praktiserende læge allerede 17 måneder før diagnosen målte deres blodprocent, hvilket typisk sker på grund af træthed og blødningsmistanke.

Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse

 

Tags: diagnose, tarmkræft

Dansk behandling for lentigo maligna flugter med nyeste erfaringer

EADV-Spring: Lentigo maligna (LM) kan behandles både kirurgisk og ikke-kirurgisk, og det kan være vanskeligt at vælge den mest hensigtsmæssige behandling. Valget afhænger blandt andet af læsionens lokalisering og patientens forventede levetid.

Resistente hudsvampe breder sig i Europa

Nogle patienter med hudsvamp får i dag en behandling, som ikke virker. Det kan skyldes en svampemiddelresistens, som formentlig er mere udbredt end hidtil antaget.

Probiotisk kost kan gavne HS-patienter

Ubalance i tarmens bakterier kan spille en betydelig rolle ved udviklingen af hudsygdommen Hidradenitis Suppurativa (HS). Det viser et studie, som blev præsenteret på EADV 2021 Spring Symposium i den forgangne weekend.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo