Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

P-piller nedsætter risikoen for kræft

Når en kvinde har brugt p-piller i fem år, mindskes hendes risiko for kræft i livmoderen med 25 procent. Gælder det kræft i æggestokkene, halveres risikoen efter 15 års brug.

For begge kræftsygdomme varer effekten ved længe efter, man er stoppet med at tage p-piller.

Det viser et stort studie, der dermed cementerer, at fordelene ved p-piller overstiger ulemperne, som Kræftens Bekæmpelse referer på sin hjemmeside cancer.dk.

Det er ikke nyt, at p-piller ikke kun forebygger graviditet, men også kræft. Men det er nyt, at effekten varer ved i årtier efter, at man er stoppet med at tage p-piller. Det viser et studie, som forskere fra Oxford Universitet står bag, og som netop er offentliggjort i Lancet Oncology.

På baggrund af 45 studier med i alt 100.000 deltagende kvinder, fandt forskerne, at p-piller halverer risikoen for æggestokkræft efter 15 års brug. For kræft i livmoderen var effekten endnu stærkere. Her viste 36 studier, at risikoen for livmoderkræft falder med 25 procent, hver gang en kvinde har taget p-piller i fem år.

Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse

 

 

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter