Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Flere med alvorlige psykiske lidelser kan få gratis antipsykotisk medicin

En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner betyder, at flere sindslidende kan få gratis antipsykotisk medicin i op til 15 år, efter de har fået en diagnose.

Siden 2008 har det været muligt for personer med skizofreni, der ikke er indlagt i psykiatrien, at få gratis antipsykotisk medicin i op til to år, efter de har fået diagnosen. Men nu udvides perioden, hvor man kan få vederlagsfri medicin. Fremover kan antipsykotisk medicin udleveres gratis i op til 15 år efter, at diagnosen er stillet.

Samtidig udvides ordningen, så flere kan få gavn af den. Ordningen med vederlagsfri medicin vil nu – udover mennesker med skizofreni – også omfatte personer med skizotypisk sindslidelse og skizoaffektiv psykose.

I Danmark lever cirka 39.900 personer med skizofreni, skizotypisk sindslidelse eller skizoaffektiv psykose, hvoraf cirka 26.000 er blevet diagnosticeret inden for de seneste 15 år.

Medicineringen er det første trin på vej til behandling af en psykose, og derfor er det vigtigt, at behandlingen kan gennemføres uden fravalg på baggrund af blandt andet økonomi eller motivation, mener politikerne.

"Vi giver nu en økonomisk håndsrækning til flere mennesker, der lever med sindslidelser, og med udbygningen af ordningen med gratis antipsykotisk medicin gør vi det nemmere for flere at følge behandlingen, som i sidste ende skal minimere risikoen for tilbagefald og sygehusindlæggelser," siger sundhedsminister Sophie Løhde(V).

Der er afsat 20 mio. kr. årligt fra 2024 til at udbygge ordningen med vederlagsfri antipsykotisk medicin til mennesker med skizofreni.

Pengene til udvidelsen af ordningen følger af sundhedsaftalen fra maj 2022, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag.