Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Praktiserende læger opsiger aftale i Region Syddanmark

Birgitte Ries Møller

PLO-Syddanmark har meddelt regionen, at de opsiger lægevagtsaftalen. Opsigelsen sker med seks måneders varsel fra 1. april og har dermed virkning fra 1. oktober 2022.

De praktiserende læger vil uændret passe lægevagten i opsigelsesperioden, og også efter 1. oktober ønsker PLO-Syddanmark, at der skal være en lægevagt drevet af de praktiserende læger.

”Den nuværende lægevagtsaftale er 15 år gammel og stammer fra en tid, hvor arbejdsbelastningen for praktiserende læger var langt mindre, og strukturen i sundhedsvæsenet var helt anderledes. Vi kan ikke i al evighed fortsætte med at køre uændret videre,” siger formanden for PLO-Syddanmark, Birgitte Ries Møller.

Næsten halvdelen af alle 21 vagtlægekonsultationer i Syddanmark har været lukket de seneste to år. Det besluttede de praktiserende lægers organisation, PLO, med henvisning til coronaepidemien og mangel på læger.

Det har betydet, at patienter på Fanø, i Brørup, Ribe og Varde ikke har kunnet opsøge en vagtlæge, men har måttet til for eksempel Tønder, Esbjerg, Grindsted eller Kolding. Dermed lever regionen ikke op til sit eget servicemål om, at borgerne højest skal have 30 kilometer til et fysisk besøg hos en vagtlæge.

Men selv om samfundet nu hastigt er på vej til en normalisering, har de praktiserende læger ikke tænkt sig at genåbne konsultationerne, før der er forhandlet en ny aftale om lægevagten med regionen på plads. Ved årsskiftet trådte en ny overenskomst om almen praksis mellem de praktiserende læger og Danske Regioner i kraft, og en del af den aftale er, at parterne skal forhandle om at modernisere lægevagten. De forhandlinger skal nu i gang, men PLO har gjort klart, at man ønsker at samle lægevagtens konsultationslokaler i tilknytning til akutsygehusene, i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens faglige anbefalinger.

Politikerne i Region Syddanmark har reageret skarpt på, at de 21 konsultationer ikke er blevet genåbnet.

Et af de medlemmer af udvalget for det nære sundhedsvæsen, som tydeligt har advokeret for en genåbning af vagtlægekonsultationerne, er SF's Annette Blynel. Nu, hvor der ikke længere er coronarestriktioner i samfundet, mener hun ikke, at lægernes begrundelse for at lukke lægevagtskonsultationerne, holder.

"Selvom der på tværs af partierne har været enighed om, at de her steder skulle genåbnes, har PLO ikke gjort det (...) Det ligger på grænsen af, hvad man kan tillade sig som aftalepartner, at man bare egenhændigt lukker de her steder. Det er de borgere med allerstørst behov, det her går ud over - de har ikke bil eller andre transportmuligheder. Jeg synes, at det er et stort, stort problem," siger hun til Fyens Stiftstidende.

Formanden for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller, ønsker ikke at svare på, hvorvidt borgere i områder med lukkede lægevagtskonsultationer, kan forvente snart at se en genåbning.

"I respekt for de forhandlinger, der foregår, vil jeg ikke udtale mig omkring det nu, for det indgår i forhandlingerne," siger hun til Fyens Stiftstidende. I en pressemeddelelse skriver hun, at PLO Syddanmark har "meget store forventninger" til forhandlingerne.

"Jeg håber, at der i regionen vil være vilje til fordomsfrit at kigge på løsninger, der kan sikre, at vi i Syddanmark fortsætter med at have en lægevagt af høj faglig kvalitet, drevet af de praktiserende læger,” siger Birgitte Ries Møller i pressemeddelelsen. 

”Siden den nuværende vagtaftale blev indgået, er sygehusene blevet specialiseret og samlet på færre matrikler. Lægevagten bør gennemgå en tilsvarende udvikling, så vi har færre konsultationslokaler i tilknytning til sygehuse med akutmodtagelser, hvor borgerne kan være trygge ved, at de får den nødvendige hjælp, hvis der er noget alvorligt galt,” siger Birgitte Ries Møller.

PLO Syddanmark har haft ansvar for at drive lægevagten i Region Syddanmark siden 2007. Regionen har stillet lokaler, it-udstyr og telefoni til rådighed, men derudover har opgaven været PLO Syddanmarks.

FAKTA

  • Lægevagten er et tilbud om almen lægehjælp ved akut opstået sygdom til borgere uden for de praktiserende lægers åbningstid - det vil sige mandag-fredag kl. 16.00-8.00 samt i weekender og på helligdage.
  • I de tre regioner vest for Storebælt varetages denne opgave af de praktiserende læger.
  • PLO og Danske Regioner har aftalt, at der i disse tre regioner i 2022 skal forhandles om en modernisering af vagtaftalerne – det vil sige de aftaler, der fastlægger, hvordan der skal leveres akut lægehjælp til borgere uden for de praktiserende lægers åbningstid.
  • I Region Syddanmark vil disse forhandlinger nu ske på et opsagt grundlag.