Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Region Nordjylland afventer de andre regioners erfaringer med ny lægevagt

Nordjyderne får en ny lægevagt et halvt år senere end borgerne i Region Midtjylland og Region Syddanmark. Derfor kan Region Nordjyllands sundhedspolitikere afvente, hvad deres kolleger sydpå gør sig af erfaringer med at sætte en ny form for lægevagt i verden.

Sådan lyder meldingen fra Per Møller (Kons.), der er medlem af Udvalg for det nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland.

Fra september 2024 overtager Region Nordjylland lægevagten i tidsrummet 23-08, så praktiserende læger, der hidtil har løst opgaven, kan få indhentet noget nattesøvn. Regionsrådet har derfor på linje med øvrige regionsråd i Vestdanmark fået en stor opgave, som kan løses på mange måder. Region Syddanmark vil gå udbuds-vejen og afsøge flere slags muligheder. I Region Midtjylland ser det ud til, at man vil lægge sig fast på at have strammere tøjler og løse opgaven selv.

I Region Nordjylland afventer man og kigger i stedet kollegerne lidt over skulderen.

”Aftalen med PLO var, at vi kunne passere sommerferien, inden vores lægevagt skulle op at køre. Dermed har vi et ekstra rum, hvor vi kan indsamle lidt inspiration fra de andre regioner til, hvad der bliver en stor opgave fremover. Vi køber simpelthen tid,” siger Per Møller, der også var med til at forhandle aftalen med PLO om den nye lægevagt.

Region Syddanmark overtager arbejdet med den natlige lægebetjening fra februar 2024. I Region Midtjylland er det fra marts 2024, en måned efter.

I Nordjylland lægger Per Møller ikke skjul på, at han hellere havde set lægebetjeningen blive hos PLO ”24-7 365”, altså døgnet rundt alle årets dage. Men som politiker i det nære sundhedsvalg vil han gå pragmatisk til værks og altså indhøste erfaringer fra naboerne sydpå.

”Jeg har ingen stærke holdninger til, om det skal være udbud eller ej. I stedet tror jeg, vi kommer til at kigge på, hvad PLO eventuelt stadig kan bidrage med: Der er stadig en gruppe læger hos dem, der p.t. kun laver lægevagt, dem kan vi nok fortsætte med at bruge. Derudover vil vi kigge på, hvad vi selv har af almenmedicinere, sygeplejersker, paramedicinere og muligvis uddannelseslæger til at løfte opgaven. Vi skal nok finde en løsning,” siger den nordjyske regionsrådspolitiker.