Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Menstruationsmigræne er dobbelt-tabu

Der er god hjælp at hente til de mange kvinder, der går rundt med udiagnosticeret menstruationsmigræne.

Vi kan behandle mange flere kvinder med menstruationsmigræne, hvis de bliver diagnosticeret korrekt. Sådan lyder det fra Mona Ameri Chalmer, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup, der i et studie har fundet ud af, at hele 17 procent af alle kvinder med migræne også har menstruationsmigræne.

Desværre bliver mange af dem fejldiagnosticeret, og det er ærgerligt, da der er gode muligheder for at behandle anfaldene, siger hun.

”Selvom menstruationsmigræne oftere er vanskeligere at behandle end almindelig migræne, så er der stadig gode muligheder,” siger hun og fortæller, at man mener, at migræne i forbindelse med menstruation udløses af det stærke fald i det kvindelige kønshormon, østrogen, der sker ved menstruation. Migræne kan udløses ved et pludseligt fald i østrogenniveau, men kun hvis der forud for dette har været et højt østrogenniveau gennem flere dage.

Mona Ameri Chalmer

”Yderligere forskning på området er dog nødvendig for at kortlægge mekanismerne. Derfor er behandling af menstruationsmigræne blandt andet hormonel prævention. Dog skal behandling med hormonel prævention bruges forskelligt afhængig af, om det drejer sig om migræne med eller uden aura. Derfor er det klinisk relevant stille den rigtige diagnose, så man kan tilpasse behandlingen,” siger Mona Ameri Chalmer, der i sit studie også har fundet ud af, at menstruationsmigræne adskiller sig fra almindelig migræne ved, at anfaldene er mere intense, men også mere langvarige og medfører flere ledsagesymptomer.

God effekt af triptaner

Triptaner er migrænemedicin, der normalt tages akut ved anfald. Der findes forskellige slags, men fælles for dem er, at de ender på -triptan. For eksempel sumatriptan, eletriptan og rizatriptan.

Kvinderne med menstruationsmigræne, der deltog i studiet, viste sig også at have god effekt af triptaner sammenlignet med dem, der ikke har menstruationsmigræne. Man kan derfor med fordel behandle kvinder, der har en regelmæssig cyklus, med kortvarig cyklisk forebyggende behandling med triptaner, som påbegyndes to dage før første menstruationsdag og gives i i alt syv dage – såkaldt perimenstruel behandling.

”Vær derfor meget opmærksom på risiko for at udvikle medicinoverforbrugshovedpine, hvor triptanforbrug, eventuelt sammen med andre former for smertedæmpende medicin, ikke bør overstige ni dage per måned,”  siger Mona Ameri Chalmer.

Hun mener, at hendes studie først og fremmest kan være med til at øge opmærksomheden omkring, at denne gruppe patienter findes, så lægerne bliver opmærksomme på menstruation og spørger ind til det. Men det er også vigtigt, at kvinderne selv ved, at det kan behandles:

”Det er stadig et tabu at snakke om menstruation, men også at snakke om hovedpine, så det er et dobbelt-tabu, der skal identificeres. Jeg tror også, nogle kvinder tænker: ’Det er nok bare mit lod, når jeg menstruerer  – jeg har jo ondt i forvejen’. Vi er jo ikke så vant til at snakke om smerter under menstruation, men i virkeligheden gælder det for mange neuropsykiatriske sygdomme, at der er en forværring under menstruation, og det er noget af det, vi forsker videre i nu”. 

Diagnosticering af menstruationsmigræne

Menstruationsmigræne inddeles i ren menstruationsmigræne: Kvinder der udelukkende har anfald på menstruationstidspunktet – og menstruationsrelateret migræne: Kvinder der har anfald både omkring og uden for menstruation. Typisk vil disse anfald udløses omkring ægløsning.

I dag er definitionen af menstruationsmigræne, migræneanfald der forekommer på menstruationens første dag plus/minus to dage og i mindst to ud af tre menstruationscyklusser.

Ifølge Mona Chalmer bliver fire ud af ti fejldiagnosticeret med de nuværende kriterier. I hendes studie anvendte man kriterier, hvor man i højere grad kigger på migrænens relation til menstruationen, fremfor hyppigheden af anfald. Hermed faldt fejldiagnoseraten til tre procent.

Studiets forslag til de nye diagnosekriterier er under behandling.