Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Ny forskning: Kontakt med almen praksis nedbringer genindlæggelser i psykiatrien

Et nyt studie indikerer, at kontakt mellem almen praksis og borgere kan være en brik i en styrket psykiatri. Der var færre genindlæggelser blandt patienter, der havde kontakt med egen læge i forbindelse med psykiatrisk indlæggelse.

Kontakt med den alment praktiserende læge under normale åbningstider var forbundet med en reduceret risiko for  genindlæggelser på 57 procent, fremgik det af de aktuelle resultater. Patienter med kontakter til deres praktiserende læge var generelt ældre, de var oftere kvinder, og de blev oftere udskrevet samme dag fra uplanlagte psykiatriske hospitalskontakter sammenlignet med patienter uden kontakter med egen læge inden for 14 dage. 

Forskerne bag studiet finder det afgørende med større viden om samspillet mellem hospitalspsykiatri og almen praksis. Dette er centralt for at fremme et effektivt samarbejde i sundhedsvæsnet og reducere presset på psykiatrien, skriver forskerne i deres artikel.

Søren Bie Bogh

”Familielægen yder nok en form for samtaleterapi for den psykisk syge, og lægen kender sine patienter og kan bistå med en varetagelse af sygdomsforløbet og skubbe på for, at den psykiatriske patient kontakter hospitalet. Der har været stort fokus på genindlæggelser i psykiatrien også i forbindelse med 10-års planen for psykiatrien: Man vil gerne nedbringe genindlæggelser med fem procent i 2026 og ti procent i 2030. Ud fra de her tal at dømme kan den praktiserende læge spille en rolle her,” siger førsteforfatter Søren Bie Bogh. Han er sundhedsforsker på Syddansk Universitet og tilknyttet Forskningsenhed for OPEN - Open Patient data Explorative Network. Han påpeger også, at det aktuelle studie ligger i forlængelse af andre studier, der har fundet kontinuitet i kontakten med den praktiserende læge som værende essentiel i forhold til at opnå gode resultater. 

Christian Legind, næstforperson i Dansk Psykiatrisk Selskab og overlæge på Psykiatrisk Center København, nikker genkendende til studiets resultater:

”Det lyder helt fornuftigt i mine ører, at kontakt med praktiserende læger nedbringer antallet af genindlæggelser. Samtidig skal man huske på, at praktiserende læger også kan hjælpe til at sikre tidligere indlæggelser, så visse af patienterne dermed potentielt skal have mindre behandling. Vi har også stort udbytte af, at patientens egen læge følger de her patienter og hjælper dem med at følge behandlingen, samtidig med at de kan supportere udskrevne patienter, når det kommer til videre behandling hos eksempelvis privat psykiater, psykolog eller hos en fysioterapeut,” siger Christian Legind. 

Selvopfyldende profeti?

Søren Bie Bogh minder dog også om, at de nuværende forskningsfund ikke peger på en løsning, der rækker ud til de allersvageste borgere.

”Man ved fra andre studier, at det er de mest sunde og raske, der som udgangspunkt bruger egen læge mest. Og på den måde kan et studie som det her blive en selvopfyldende profeti, da det kun kommer til at omhandle de mest ressourcestærke patienter. Og praktiserende læger har derudover meget travlt, så psykisk syge kan ikke altid vente på, at der bliver en ledig tid en uge til to ud i fremtiden.”

I psykiatri-aftalen fra 2022 står der ifølge Søren Bie Bogh i det faglige oplæg blandt andet, at der er en skubben frem og tilbage mellem kommunerne og de psykiatriske tilbud i regionerne: ”I kommunen synes man, at patienterne bliver udskrevet tidligere og i dårligere psykisk forfatning. Psykiatrien synes, at der er for få kommunale tilbud på den anden side af hospitalets mure. Hvor skal man sætte ind først? Egen læge er kun en del her. Studiet bekræfter vores hypotese om, at familielægen kan have en positiv indflydelse hos dem, der benytter sig af denne mulighed. Men det når ikke hele vejen rundt,” siger forskeren.

Søren Bie Bogh peger også på andre aspekter af samarbejdet mellem psykiatri og almen praksis, der p.t. ligger hen i mørke:

”Praktiserende læger modtager en notifikation i deres system om patienter, de skal være ekstra opmærksomme på og tage kontakt til i forbindelse med en udskrivelse. Det er et system med rød-gul-grønne farver afhængig af hospitalets vurdering af patienten. Det kunne være interessant at kigge på, om udskrevne patienter er OBS-patienter, eller om de er udskrevet i god tro (i forventning om, at de er raske igen, red.). Og bliver de her notifikationer efterlevet af praktiserende læger? Det er lige nu en ’black box’ for os, hvor vi ikke har nogen viden,” siger Søren Bie Bogh.  

Studiets resultater

Patienter med kontakter til deres praktiserende læge var generelt ældre, de var oftere kvinder, og de blev oftere udskrevet samme dag fra uplanlagte psykiatriske hospitalskontakter sammenlignet med patienter uden kontakter med egen læge inden for 14 dage.

Af 298.085 uplanlagte psykiatriske hospitalskontakter havde 12,6 procent et opfølgende ambulant besøg inden for 14 dage, og 13,6 procent blev genindlagt inden for 14 dage. Under normale åbningstider var kontakt med den alment praktiserende læge forbundet med en reduceret risiko for uplanlagte ambulante genbesøg (HR 0,45, 95% CI 0,44-0,47) og genindlæggelser (HR 0,43, 95% CI 0,41–0,44). Ligeledes var brug af lægevagten forbundet med en nedsat risiko for uplanlagte genbesøg (HR 0,87, 95% CI 0,81–0,94) og genindlæggelser (HR 0,81, 95% CI 0,76–0,87). Kontakt med en praktiserende læge inden for to dage før en uplanlagt psykiatrisk hospitalskontakt øgede også sandsynligheden for at have kontakt med en praktiserende læge inden for 14 dage efter udskrivelse.