Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Flere får øjnene op for betydningen af ledelse

Anette Fischer Pedersen

Når læger tidligere har beskrevet, hvad der skaber arbejdsglæde, har god ledelse glimret ved sit fravær. Men noget tyder på, at opmærksomheden på den gode ledelse stiger. Det skyldes blandt andet, at lægehusene er blevet større.

Da seniorforsker Anette Fischer Pedersen får at vide, at interviewet ikke kun skal handle om graden af stress og udbrændthed blandt praktiserende læger, men også betydningen af ledelse i den sammenhæng, svarer hun:

“Det er straks et vanskeligere spørgsmål. Vi ved meget lidt om, hvilken rolle ledelse spiller for arbejdsglæden og trivslen. Men noget tyder på, at der er en stigende interesse for emnet i almen praksis.” 

Årsagen til den stigende efterspørgsel vender Anette Fischer Pedersen tilbage til. Hun er seniorforsker ved Forskerenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet og er en af forskerne bag de seneste trivselsmålinger blandt praktiserende læger. I 2019 var omkring halvdelen af lægerne moderat eller svært udbrændte. I samme undersøgelse angav lægerne de mest betydningsfulde faktorer for arbejdsglæde og arbejdstilfredshed. På listens top tre lå et godt samarbejde med lægekolleger, et godt samarbejde med praksispersonale, og når man oplevede tilstrækkelig tid til det daglige arbejde. Ledelse glimrede ved sit fravær, og det er nærmest et symptomatisk billede på den rolle, ledelse har spillet i lægefaget op gennem årene.

“Man har ikke tidligere prioriteret ledelsen, for missionen for praksis er åbenlys. Det handler om at behandle flest mulige patienter bedst muligt,” siger Anette Fischer Pedersen og tilføjer, at emner som de kliniske aspekter, identiteten som praktiserende læge og faglighed har fyldt mest i de seneste trivselsundersøgelser. 

En øget opmærksomhed

Trivselsundersøgelsen i 2019 indikerer dog, at lægerne bruger cirka halvanden time om ugen på ledelse og administration. 

“Vi ved ikke, hvad respondenterne har lagt i begrebet ledelse, men det tyder på, at de prioriterer behandlingen af patienterne først, hvilket de jo også er nødt til i mange situationer. Derefter kommer driften og så ledelse til sidst,” siger Anette Fischer Pedersen. 

Noget tyder dog på, at billedet er ved at ændre sig, hvor ledelse i stigende grad fylder mere og mere blandt de praktiserende læger, lyder vurderingen.

“Der bliver i stigende grad talt mere om ledelse i praksisserne. Den nye overenskomst for almen praksis lægger op til et større fokus på ledelse, og PLO er begyndt at arrangere kurser i ledelse. Jeg betragter også den øgede opmærksomhed som en naturlig følge af, at lægehusene er blevet store og komplekse,” siger Anette Fischer Pedersen.

Fælles fodslag

I dag er der flere læger samlet under et tag, men også forskellige faggrupper. Det gør, at man er nødt til at træde mere i karakter som leder. Ifølge seniorforskeren er der behov for at tydeliggøre, hvordan de forskellige kompetencer skal sættes i spil. 

“Med større praksisser bliver der også flere ligeværdige ejere. Der er ingen direktør, der har bemyndigelse til at skære igennem, og der vil i stedet være tale om konsensusledelse. Når der er flere med lige meget magt, bliver nuancerne tydeligere. Det kan give nogle udfordringer, hvis lægerne har forskellige værdier,” siger Anette Fischer Pedersen.

Lægernes forskellige værdisæt kan udmønte sig i utydelighed og uklar kommunikation over for personalet. Det kan skabe utryghed og usikkerhed, og derfor er det vigtigt at finde fælles fodslag som ledelse. Den manøvre kan være vanskelig i en større praksis. Men de større lægehuse har også en fordel i, at man lettere kan dele opgaverne imellem sig, og at man er mindre belastet af driften, vurderer Anette Fischer Pedersen.

På jagt efter mere viden

Anette Fischer Pedersen påpeger også, at området, om hvorvidt der er en kobling mellem ledelse og arbejdsglæde i almen praksis, ikke er tilstrækkeligt afdækket endnu, men at der har været en efterspørgsel på redskab­er til drøftelse af forskelligheder og værdier internt på klinikkerne. 

“I fremtidige trivselsundersøgelser vil det i høj grad være relevant at dykke yderligere ned i, hvad der skaber god trivsel i praksis, herunder også hvilken betydning ledelse har,” siger Anette Fischer Pedersen.

Mere viden om ledelse i almen praksis

I forlængelse af OK22 tilbyder PLO mere efteruddannelse inden for forskellige emner af ledelse, herunder faglig ledelse, effektiv klinikdrift og personaleledelse. Det er muligt at søge tilskud til efteruddannelsen 

Ligeledes kan man blive klogere på ledelse i almen praksis via podcasten Månedsskrift for almen praksis, der dykker ned i fem forskellige tematikker inden for ledelse i fem forskellige afsnit

Artiklen har været bragt i Medicinske Tidsskrifters magasin til almen praksis i december 2022