Danske Regioner søsætter nye initiativer omkring Ozempic-tilskud
Danske Regioners næstformand Mads Duedahl (Venstre) varsler øget dataovervågning af patienter, der overgår fra GLP-1-RA til anden diabetesmedicin, og derudover vil regionerne forsøge at lave en mere præcis fællesregional vejledning. Han fastholder, at det er sund fornuft at afprøve billigere alternativer til Ozempic i kølvandet på et DR-interview, som har udløst undren fra praktiserende læger.
Danske Regioner har modtaget kritik fra praktiserende læger for udtalelser til DR. Her hævder næstformanden, at patienter ikke skal leve med bivirkninger relateret til billigere Ozempic-alternativer, og at det er forkert, hvis læger har følt sig presset til at vælge billigere medicin til deres patienter.
Flere praktiserende læger har været overraskede over ordlyden fra næstformanden, der også er regionsrådsformand i Region Nordjylland. De føler, de har været under administration af regionerne, når det kommer til Ozempic og at en omfattende kontrol med udskrivninger af Ozempic (semaglutid) har været intimiderende for mange praktiserende læger.
Læs fuld artikel: Praktiserende læger forstår ikke udmelding fra Danske Regioner
Medicinsk Tidsskrift har bedt Mads Duedahl uddybe de udtalelser, han er kommet med til DR. På grund af travlhed i forbindelse med Regionernes Politiske Topmøde den 10. april i Aarhus har han ikke haft mulighed for at give et interview. Medicinsk Tidsskrift har derimod modtaget et skriftligt svar.
Her fastslår han, at man hos Danske Regioner bakker op om de tilskudsregler til medicin, som Lægemiddelstyrelsen melder ud. Det gælder også for de ændrede tilskudsregler for type 2-diabetes.
”Jeg er tryg ved, at myndighederne på medicinområdet laver de rigtige vurderinger af, hvilke kriterier der skal gælde for at få tilskud. Og jeg er også helt tryg ved, at lægerne i almen praksis bruger deres lægefaglige kompetencer til at vurdere eventuelle bivirkninger eller utilstrækkelig effekt til at ændre eller justere behandlingen,” skriver han.
Data og præciseret, fælles vejledning
Det er sund fornuft, skriver næstformanden videre, at lægen først afprøver medicin, som er billigere, og som virker godt, før lægen udskriver et dyrere lægemiddel som eksempelvis Ozempic.
Debatten om lægemidlet er blusset op på ny, efter at PLO og Diabetesforeningen har sendt et fælles bekymringsbrev til blandt andet Danske Regioner, hvor de efterlyser flere data forbundet med medicinskifte og en ny vejledning.
”Vi er enige med Diabetesforeningen og PLO i, at det vil være værdifuldt at tilvejebringe data, der viser, hvordan det går med behandlingen af de patienter, der er skiftet fra GLP-1-RA til andre lægemidler. Vi vil derfor tage kontakt til Lægemiddelstyrelsen og Dansk Diabetesdatabase under Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut med henblik på sammen med regionerne at danne os et overblik over, hvilken data der kan bruges til at følge behandlingen af de patienter, der er skiftet fra GLP-1-RA til andre lægemidler,” skriver Mads Duedahl.
Han noterer sig også, at nogle læger efterspørger mere vejledning fra regionerne, hvad angår tolkning af den ændrede tilskudsklausul, som trådte i kraft november, 2024, herunder relevante overvejelser om, hvorvidt borgeren skal skiftes tilbage fra et billigere diabetespræparat til Ozempic.
”Alle regioner har vejledninger til almen praksis, men vi har besluttet at se på, om de kan gøres mere præcise, og regionerne har besluttet at udarbejde en fællesregional vejledning,” skriver Mads Duedahl i sit svar.