Seks ud af ti med kræft henvises ikke til et pakkeforløb
En ny undersøgelse viser, at 60 procent af alle kræftpatienter ikke passer ind i en kræftpakke.
Når de henvender sig til lægen med symptomer får de derved ikke glæde af de seneste års mange initiativer på kræftområdet.
Det fastslår ph.d. Henry Jensen fra Center for forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Aarhus Universitet.
Er der mistanke om at patienten har en kræftsygdom, skal der henvises til et kræftpakkeforløb, hvor udredning og behandling er tilrettelagt som et veldefineret forløb, både hvad angår tid og indhold. Men mange patienter henvender sig med uspecifikke eller almindelige symptomer, som rygsmerter eller vægttab.
Professor Peter Vedsted, Aarhus Universitet siger til Kræftens Bekæmpelse, at lægen måske har mistanke om kræft, men måske bliver symptomerne tolket som tegn på anden sygdom end kræft. Det betyder ifølge Peter Vedsted, at udredningstiden stort set ikke er blevet kortere for disse patienter, end før man indførte kræftpakkerne i 2008.
”De, som straks kommer i et pakkeforløb, er dem, der er syge. Det er dem med symptomer og tegn, der indikerer, at her er der tale om kræft,” siger professor Peter Vedsted.
”Det er rigtig ærgerligt, for det koster tid, og sygdommen udvikler sig. Vi må ikke glemme, at hele formålet er blive behandlet i et tidligt stadium af sygdommen. Det giver mulighed for en mere skånsom behandling og større chance at overleve,” siger Peter Vedsted.
Læs mere på cancer.dk