Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny HPV-vaccine træder i kraft

Fra mandag 1. februar hedder HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet Cervarix, der erstatter den omdiskuterede vaccine Gardasil, som har været i børnevaccinationsprogrammet siden 2009.

Skiftet skyldes udfaldet af Statens Serum Institut lovpligtige udbud for vacciner. I udbuddet vægtes fastsatte udbudskriterier for effekt, bivirkninger, sidevirkninger og pris. Cervarix blev valgt efter en samlet vurdering.

Når det gælder bivirkninger og beskyttelse mod livmoderhalskræft er Cervarix ligeværdig med Gardasil, men til forskel for Gardasil beskytter Cervarix ikke mod kønsvorter.

Cervarix beskytter mod de to onkogene HPV-typer 16 og 18, som er ansvarlig for 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Cervarix blev godkendt til brug i Europa i 2007, og der er indtil nu givet ca. 57 millioner doser globalt. Vaccinen anvendes i børnevaccinationsprogrammet i f.eks. Holland, Finland, Island og Ungarn.

Cervarix er godkendt til anvendelse fra 9-årsalderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler den givet i børnevaccinationsprogrammet ved 12 år. Cervarix er testet sammen med andre vacciner, også de der indgår i børnevaccinationsprogrammet, og kan gives på samme tid.

Alle piger, som modtager deres første HPV-vaccination den 1. februar 2016 eller senere, skal vaccineres med Cervarix. Alle piger, der allerede har modtaget mindst én Gardasil, skal færdigvaccineres med denne vaccine. Dette skal ske inden udgangen af januar 2017.

Da det er første gang, at Cervarix bliver brugt i børnevaccinationsprogrammet, har Lægemiddelstyrelsen besluttet, at vaccinen skal være omfattet af skærpet indberetningspligt, hvilket betyder, at alle formodede bivirkninger ved vaccinen skal indberettes af læger, tandlæger og jordemødre.

Links

Udbudsbetingelser HPV-vaccine

Cervarix’ godkendte produktresumé på EMA's hjemmeside

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter