Skip to main content

Vaccinations tidsskrift logo

Drenge bør også vaccineres mod HPV

Danske drenge bør, på lige fod med pigerne, tilbydes vaccination mod de HPV-typer, som kan give kræft. Det mener afdelingschef for SSI’s epidemiologiske afdeling, overlæge Kåre Mølbak.

”Jeg mener, at vi bør diskutere, hvorvidt vi skal indføre HPV-vaccination til drenge. Det vil gøre vaccinationsprogrammet mere robust, og der er beregninger, der viser, at man praktisk talt ville kunne udrydde de vigtigste vira, der giver kræft, hvis man vaccinerer drengene. Det vil både være med til at give en bedre indirekte beskyttelse af pigerne, ligesom der formentlig vil kunne ses nogle betydeligt positive effekter på andre kræftformer end livmoderhalskræft, f.eks. analkræft, halskræft og andre HPV-relaterede kræftformer,” siger Kåre Mølbak.

HPV-vaccination til drenge er blandt andet indført i Østrig og Australien samt i dele af Canada og Italien. I USA anbefaler sundhedsmyndighederne også, at drenge HPV-vaccineres.

I vores nabolande diskuteres spørgsmålet også. Sverige er i gang med en udredning, mens det norske folkesundhedsinstitut, Folkehelseinstituttet (FHI), i februar kom med en anbefaling til det norske sundhedsministerium om, at HPV-vaccinen tilbydes til 12-årige drenge i det norske børnevaccinationsprogram (læs her). 

Selv om der stadig er utilstrækkelige data på nogle områder, anbefaler FHI at indføre HPV-vaccination af drenge på baggrund af følgende argumenter:

  • Der er en stigende tendens i antallet af kræfttilfælde forårsaget af HPV hos mænd. Det tyder på, at både drenge og piger bør have lige muligheder for individuel beskyttelse, og at både drenge og piger bør have lige ansvar for at beskytte andre mod smitte.
  • Vaccination af drenge samt vaccination af piger vil være den mest effektive måde at forebygge HPV-infektion hos drenge.
  • Vaccination af drenge vil yde beskyttelse til den gruppe af mænd, der har sex med andre mænd.

Beslutningen om, hvorvidt de norske drenge skal tilbydes HPV-vaccination, bliver truffet i begyndelsen af juni.

Kåre Mølbak mener, at det er på tide, at også Danmark tager diskussionen.

”Man vil aldrig indføre vaccinationen, før der har været en forudgående udredning, så det er der, vi skal starte. Det er noget, der skal tage politisk stilling til, men jeg synes, det er en god ide at tage fat på diskussionen,” siger Kåre Mølbak.

Om HPV

HPV står for human papilloma virus og er en fælles betegnelse for over 100 forskellige vira. 30-40 af disse vira overføres seksuelt og kan inficere kønsorganerne hos både mænd og kvinder. Hos kvinder sættes HPV oftest i forbindelse med livmoderhalskræft, men en HPV-infektion kan også føre til både kønsvorter og kræft forskellige steder i kroppen hos såvel mænd som kvinder, f.eks. kræft i skeden, kræft i vulva, peniskræft og analkræft. Der er desuden mistanke om, at HPV-infektion udgør en risikofaktor for visse typer kræft i hoved-hals regionen, f.eks. kræft i mandlerne.