“Vi kan se, at pigerne adskiller sig fra de raske på flere områder, som tyder på, at de har en kronisk inflammatorisk tilstand – altså et immunsystem, der er overaktiveret,” siger Jesper Mehlsen, der mener, at det kan skyldes HPV-vaccinen.
Aktindsigt: Det viser Jesper Mehlsens forskning om HPV-vaccinerede piger med symptomer
HPV-vaccinerede piger, der senere oplevede symptomer, adskiller sig fysiologisk fra de vaccinerede piger, der ikke fik symptomer. Det antyder ikke-publicerede studier, som speciallæge Jesper Mehlsen afleverede til Lægemiddelstyrelsen tidligere på året. Der er dog et stort problem: Forskningen har ikke kunnet vise direkte sammenhæng mellem symptomer og vaccine, da der ikke er en uvaccineret kontrolgruppe.
Giver HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft bivirkninger som udtalt træthed, hovedpine, svimmelhed? Nej, mener Lægemiddelstyrelsen og en række både internationale og nationale forskere, der har publiceret en lang række forskningsstudier.
Det er speciallæge Jesper Mehlsen, der behandler piger med de formodede bivirkninger i sin privatklinik, dog ikke enig i. I februar 2023 afleverede han sin endelige forskningsrapport til Lægemiddelstyrelsen godt fire år for sent. Den rapport har Medicinske Tidsskrifter nu fået aktindsigt i.
Ifølge Jesper Mehlsen viser rapporten, at der er væsentlige forskelle på HPV-vaccinerede piger, der har symptomer, og vaccinerede, der ikke har symptomer. De har blandt andet højere niveauer af auto-antistoffer og har flere symptomer, der stemmer overens med neurologiske sygdomme.
“Vi kan se, at pigerne adskiller sig fra de raske på flere områder, som tyder på, at de har en kronisk inflammatorisk tilstand – altså et immunsystem, der er overaktiveret,” siger han og mener, at det kan skyldes HPV-vaccinen.
Medicinske Tidsskrifter har fået aktindsigt i den samlede 36 siders forskningsrapport, der består af fem forskellige delstudier. Nogle af siderne er overstreget på grund af ophavsret og persondataloven. Derudover er ikke alle studier i rapporten blevet fagfællebedømt (peer reviewed) eller publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, som er et kvalitetsstempel, hvorfor resultaterne skal tages med eventuelle forbehold.
Ikke hysteri, men anatomi
Forskningsresultaterne er baseret på data fra i alt 839 piger, der i 2011 til 2018 blev henvist og tilset på Synkope Centeret ved Bispebjerg Hospital samt en såkaldt kontrolgruppe bestående af omkring 100 HPV-vaccinerede piger, der ikke oplevede symptomer. De fleste piger i begge grupper var mellem 15 og 29 år, som indgik i spørgeskemaundersøgelser og fik foretaget blodprøver.
I en standardiseret spørgeskemaundersøgelse med svar fra 612 piger svarede omkring to tredjedele af pigerne, at de oplevede svær træthed, mens andelen var 0 procent i kontrolgruppen. Derudover blev der observeret højere værdier af auto-antistoffer (ANA) sammenlignet med baggrundsbefolkningen, hvor 59 procent (n=83) havde en positiv prøve for ANA sammenlignet med 25 procent i kontrolgruppen (n=289) (p<0,0001).
“Det understreger, at pigerne har kliniske forandringer, der tyder på somatisk sygdom, og at de ikke blot er ‘hysteriske’, som nogle engang sagde. Når man tager forandringerne som forhøjede ANA-værdier og symptomerne i betragtning, så støtter det tanken om, at det meget vel er vaccinen, der har udløst de processer,” siger Jesper Mehlsen.
Han mener altså, at HPV-vaccinen har stimuleret immunsystemet, hvilket har givet fysiske forandringer i cellerne, som så giver symptomer, der stemmer overens med kroniske træthedssyndromer. Om de fysiske forandringer giver symptomer, og om de er kommet efter HPV-vaccinen, er dog uvist.
Samtidig kan autoantistoffer være et uspecifikt mål, da raske personer ofte kan have forhøjede værdier uden at være syge. Derudover er det også muligt, at forandringerne hos pigerne var til stede før vaccinen, eller at der er et tilfældigt sammenfald mellem vaccination og symptomer.
Immunsystemet er udmattet
Forskergruppen fandt også tegn på forandringer i mitokondrierne, der producerer kroppens energi og bistår immunsystemet, blandt de piger der havde symptomer. Det forklarer Rikke Jentoft Olsen, der er lektor ved Molekylær Medicinsk Forskningsenhed på Aarhus Universitet, som i en årrække har forsket i mitokondriernes funktion og er medforfatter på nogle af de afleverede studier.
“Vi har påvist en molekylær signatur i pigernes immunceller, der tydeligt adskiller de syge piger fra de raske. Vi så blandt andet forandringer i nogle af de proteiner, der styrer cellernes energi- og forsvarssystemer,” siger hun.
Resultaterne er overstreget i aktindsigten, da data ikke er publiceret endnu, men ifølge Rikke Jentoft Olsen er fundene baseret på blod- og celleprøver fra 40 HPV-vaccinerede piger både med og uden symptomer. Selvom det er en relativt lille kohorte, er fundene ifølge Rikke Jentoft Olsen bemærkelsesværdige.
Det er dog uvist, præcis hvordan de mitokondrielle forandringer og symptomerne, som forskerne formoder, er bivirkninger til vaccinen, hænger sammen.
Gælder for alle vacciner
Forskernes hypotese er, at en lille gruppe af mennesker har en sårbarhed i kroppen — eksempelvis disposition for autoimmune eller inflammatoriske sygdomme eller har et overaktivt immunsystem, som kan blive trigget af udefrakommende faktorer som virusinfektioner, operationstraumer og måske vacciner.
“Hovedparten af os tåler vaccinerne, men måske er der en mindre gruppe, som har en sårbarhed i kroppen, som kan give langvarige senkomplikationer. Det lader til, at der sker et stressrespons fra immunsystemet, som naturligt aftager sig hos raske personer, men som hos en mindre gruppe ikke stopper, men resulterer i et langvarigt dysreguleret immunsystem – uden vi helt ved hvorfor,” siger Rikke Jentoft Olsen og forklarer, at det også kan gælde for andre vacciner som eksempelvis COVID-19-vaccinerne, der senere viste sig at have flere sjældne bivirkninger.
På tide at lægge det i graven
De forhøjede værdier af auto-antistoffer og molekylære forandringer indikerer tilsammen ifølge Jesper Mehlsen en igangværende inflammatorisk sygdom, som sandsynligvis er startet efter HPV-vaccinen.
Forskningsrapporterne kan dog ikke påvise en sammenhæng mellem HPV-vaccinen, og de symptomer nogle piger oplever eller de fysiske forandringer. Jesper Mehlsen medgiver, at den manglende årsagssammenæng er en af de største svagheder ved studierne, men han mener alligevel, at der “bestemt er sandsynliggjort en mulig sammenhæng”.
International og dansk forskning har dog flere gange vist, at symptomerne ikke forekommer hyppigere blandt HPV-vaccinerede end andre. Herhjemme har sundhedsmyndighederne flere gange slået fast, at vaccinen er sikker og ikke giver alvorlige bivirkninger, hvilket de nye forskningsresultater ikke har rykket ved.
Medicinske Tidsskrifter: Kan du forstå, at folk tænker, at det allerede er bevist, at der ikke er nogen årsagssammenhæng, og at det er på tide at lægge dit synspunkt i graven?
“Det kommer vi ikke til, nej. Man ikke kan bruge mit studie til at afvise, at de her symptomer kan komme, særligt fordi de symptomer slet ikke bliver registreret i vores dataregistre,” siger Jesper Mehlsen.
En anden stor svaghed ved studierne er, at der mangler en kontrolgruppe bestående af uvaccinerede piger, som man direkte kan sammenligne med. Forskningsgruppen peger selv på, at den høje vaccinetilslutning har gjort det svært at rekruttere uvaccinerede patienter.
Hvorfor har I ikke en kontrolgruppe af piger, der ikke er vaccinerede, med i studierne til sammenligning?
“Vi har været nødt til at lave et kohorte-studie, fordi vaccinetilslutningen var så høj, at der ikke var nok uvaccinerede piger til at lave en kontrolgruppe. En del af dem, der ikke blev vaccineret, havde også andre sygdomme, og det kunne have forstyrret resultaterne. I sådan nogle tilfælde er man nødt til at lave kohortestudier,” siger Jesper Mehlsen.
“De har ikke forstået det”
Det er Lægemiddelstyrelsen dog uenige i, da den i august 2023 konkluderede, at Jesper Mehlsens forskningsresultater ikke var grund til at rejse mistanke om yderligere bivirkninger ved HPV-vaccinen, og styrelsen afsluttede dermed sagen. Den konklusion er Jesper Mehlsen dog ikke enig i.
“Så har de ikke forstået, hvad jeg har skrevet, eller også vil jeg tro, at det er en politisk udmelding. Der står i afslutningen af rapporten, at der er sandsynliggjort en sammenhæng, og derfor kan der være et signal,” siger Jesper Mehlsen.
Også Rikke Jentoft Olsen er overrasket over den klare udmelding fra Lægemiddelstyrelsen. Hun undrer sig over, at styrelsen ikke mener, at der er noget at følge op på, da nogle udenlandske forskningsstudier har vist et sammenfald af HPV-vaccinen og oplevede symptomer samt immun-forandringer hos patienter med ME/CFS og COVID-19-senfølger.
“Det er ikke, fordi man skal trække vaccinen tilbage, men fundene tyder på, at nogle piger – ganske vist en meget lille gruppe – får svære bivirkninger, og der mangler vi mere viden om det og en anerkendelse af deres invaliditet. Så helt at afvise det, er jeg noget uforstående over for,” siger hun
“Det skylder vi folk”
Jesper Mehlsen og Rikke Jentoft Olsen understreger, at de ikke er vaccinemodstandere, men at de håber, at man i fremtiden kan have en mere åben dialog om, at man ikke nødvendigvis forstår alle de immunologiske processer, en vaccine potentielt kan igangsætte.
“Jeg synes, at vi skylder at have en åben debat om, at nogle patienter, der får en vaccine, kan få komplikationer af det på sigt. Vi burde være dygtige nok til at kommunikere om det på en måde, så vi undgår, at folk ikke tager vaccinen, men i stedet klæder folk ordentlig på, så de selv kan vurdere, hvad der vejer tungest – præcis ligesom alle andre vacciner,” siger Rikke Jentoft Olsen.
I 2016 – et år efter TV2-dokumentaren om de HPV-vaccinerede piger, hvor Jesper Mehlsen deltog, rullede over skærmen – var vaccinetilslutningen faldet fra omkring 80 procent til 46 procent. Da vaccinen blev indført i 2009, var tilslutningen 90 procent.
Et dansk studie fra 2020 har estimeret, at de udeblevne vaccinationer kan have ført til flere end 180 tilfælde af livmoderhalskræft og over 45 dødsfald, som HPV-vaccination kunne have forhindret.
Baggrund
- I 2016 blev der givet et større millionbeløb fra satspuljen til tre danske forskere, der skulle undersøge eventuelle bivirkninger af HPV-vaccinen. Jesper Mehlsen, der dengang var ansat på Synkope Centeret på Bispebjerg Hospital, modtog 3,55 mio. kroner.
- Derudover modtog Anders Hviid og Reimar Thomsen hver omkring 1,5 mio. kroner til deres forskning, hvis endelige resultater blev afleveret og fremlagt i 2019. Begge studier konkluderede, at vaccinen ikke var forbundet med flere symptomer eller diagnoser.
- Derudover har en lang række internationale forskningsstudier de sidste 10 år afkræftet, at symptomer som blandt andet træthed og svimmelhed forekommer hyppigere blandt HPV-vaccinerede. De danske sundhedsmyndighederne har også ad flere omgange afkræftet hypoteserne.
- Jesper Mehlsen afleverede i februar 2023 sine forskningsresultater godt fire år for sent, efter Lægemiddelstyrelsen havde rykket ham flere gange. Herefter tog det styrelsen et par måneder, inden den afsluttede sagen med konklusionen om, at der ikke var nogen grund til at advare om andre bivirkninger.