Skip to main content

Vaccinations tidsskrift logo

Næste generation influenza B-vacciner giver en bred, langvarig beskyttelse

Prækliniske undersøgelser viser, at næste generation af influenza B-vacciner giver en bred og langvarig beskyttelse mod influenzavirus, da vaccinerne er designet til at beskytte mod flere virale stammer og øge den nødvendige tid mellem booster-skud.

Nye prækliniske resultater viser, at næste generations vaccinekandidater udviklet på Cleveland Clinic beskytter mod flere influenzastammer og holder længere end vacciner, der i øjeblikket er i brug.

Nuværende vacciner bruger små, ikke-smitsomme dele af virus eller bakterien kaldet antigener til at træne immunsystemet mod infektion. At holde sådan en immunitet opdateret kan kræve årlige opdateringer, efterhånden som patogenet muterer, som det ses ved influenzavaccinen. I den næste generation influenza B-vacciner - COBRA - er antigener designet til at træne immunsystemets respons mere bredt for at forudse eventuelle ændringer.

”Sæson-influenzavacciner er for det meste effektive mod patogener med antigener, der matcher vaccinen. Vira kan mutere konstant. Hvis deres antigener ændrer sig for meget, vil vores immunsystem ikke genkende dem som det patogen, vaccinen trænede dem til at bekæmpe. Vi er konstant nødt til at opdatere vores vacciner for at holde trit med nye varianter og mutationer,” siger førsteforfatter Michael Carlock, programleder i Dr. Ross laboratorium og ph.d.-studerende ved University of Georgia.

Kan gøre vacciner mindre effektive

Ydermere kan vaccinen udfordres af, at en stamme kan mutere til flere varianter, og flere stammer af den samme virus kan bryde ud på samme tid. Vacciner lavet ved hjælp af et antigen, der er specifikt for en stamme eller variant, er ikke altid så effektive mod en anden variant.

Vaccineudviklere bruger i øjeblikket en kombination af statistik og folkesundhedsdata til at forudsige, hvilke influenza-stammer der vil være de mest almindelige det år. De bruger antigener fra disse stammer til at lave deres vacciner. Men ofte, når vacciner fremstilles og distribueres, kan stammer mutere og gøre vaccinerne mindre effektive.

”Mellem 2001 og 2012 matchede den influenza B-stamme, der blev brugt til at lave influenza-vaccinen, med B-stammen der inficerede befolkningen kun omkring 50 procent af tiden. Vaccinerne var ikke så effektive, som de kunne have været. Det er en del af grunden til, at nogle influenzasæsoner er værre end andre,” siger Carlock og peger på, at COBRA-teknologi eliminerer gætværk i forhold til valg af antigen for at beskytte mod flere forskellige stammer af virussen.

Finder universelt antigen 

COBRA-teknologien bruger offentlige databaser med sekvenser og bioinformatiske programmer til at analysere hundredvis af influenza-stammer over flere års influenzasæsoner. Analysen identificerer antigener, der med størst sandsynlighed er til stede i mange virale stammer og mindst tilbøjelige til at mutere over tid.

Computermodellerne bag COBRA kan bruges i flere vira, herunder influenza, SARS-CoV-2, HIV, respiratorisk syncytialvirus (RSV) og mange insektbårne vira.

Da influenza B COBRA-vaccinerne blev testet i prækliniske modeller, klarede de sig endnu bedre end forventet. De beskyttede mod flere stammer af influenza B og beskyttede mod to forskellige afstamninger af influenza B. Der var også beviser for, at COBRA-vaccinerne er længerevarende end den nuværende teknologi.

”Vi brugte gamle stammer isoleret før 2013 til at designe vaccinerne, men de beskyttede også mod nye stammer, der cirkulerede i 2023. De vacciner, som offentlige sundhedsmyndigheder lavede og brugte for ti år siden, kan ikke beskytte mod moderne vira. Vores COBRA-vacciner giver bred, langvarig beskyttelse mod mange vira over mange år,” siger Carlock.

Kliniske forsøg er planlagt for at teste effektiviteten af COBRA-baserede influenzavacciner mod influenza hos mennesker.