Måske vil du blive overrasket: Her er medicinen, danskerne bruger mest af
Atorvastatin. Sådan hedder det middel, som danskerne brugte mest af sidste år, målt i døgnoser. Atorvastatin sænker kolesterol i blodet ved at hæmme kroppens kolesterolproduktion og bruges til at forebygge hjerteanfald og slagtilfælde hos personer med forhøjet kolesterol eller andre risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme.
En ny analyse fra Danmarks Apotekerforening viser, at Atorvastatin med hele 359 millioner døgndoser for syvende år i træk blev danskernes mest brugte medicin målt i døgndoser. Det er 13 procent mere end året før.
På trods af stigningen i døgndoser udgjorde hjerte-kar-medicin dog kun seks procent af den samlede lægemiddelomsætning, da priserne på hjerte-kar-medicin generelt er lave.
Det middel brugte danskerne flest penge på
Danskerne køber i det hele taget mere medicin end nogensinde før, viser analysen. I 2023 blev der udleveret seks procent flere døgndoser fra landets apoteker, men udgifterne steg med omkring 20 procent i forhold til året før. Udgiftsstigningen skyldes især leveringsproblemer, hvor billigere medicin ofte var i restordre, samt en drejning mod dyrere lægemidler.
En af de mest markante udviklinger ses i omsætningen af semaglutid, der bruges til behandling af diabetes og overvægt. I løbet af 2023 steg salget af lægemidlet med 174 procent, hvilket gør semaglutid til det mest omsatte lægemiddel målt i kroner og øre. Udgifterne til semaglutid steg til 2,8 milliarder kroner i 2023, målt i udsalgspriser. En stigning på 1,9 mia. kr. i forhold til året før. Den kraftige stigning kan især tilskrives introduktionen af Wegovy, en ny version af semaglutid, der er målrettet vægttab.
Dermed udgjorde omsætningen af semaglutid 18 procent af apotekernes samlede lægemiddelomsætning (målt i indkøbspriser).
Det middel blev der solgt flest tabletter af
Men den mest solgte medicin målt i pakninger eller tabletter er fortsat det svage smertestillende lægemiddel paracetamol - det vil sige Panodil, Pinex, Pamol mv. I 2023 blev der udleveret knap 11 millioner pakninger, hvad der svarer til knap en milliard standardtabletter (500 mg). Tager man et gennemsnit af alle danskere - ung som gammel – købte vi hver næsten 170 paracetamol-tabletter i 2023 på apoteket. Dertil kommer salget i supermarkedet, kiosker og andre steder i detailhandlen.
Årsagen til, at paracetamol så ikke er det mest brugte middel i Danmark, målt i døgndoser, skyldes WHO´s definition af døgndoser. Måleenheden en
defineret døgndosis (DDD) er for kolesterolmedicinen defineret af WHO som 1 tablet daglig i sædvanlig styrke (20 mg), mens der for mange af de svage smertestillende lægemidler ofte skal 6 tabletter dagligt til at udgøre den definerede døgndosis, som for eksempel 6 stk. 500 mg paracetamoltabletter.