Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Birgitte Ries Møller og Bo Libergren.

Læger og politikere slår alarm: Regeringen bruger forkerte tal i sundhedsreform

Regeringen har i sit nye udspil til en sundhedsreform lavet et kort, som viser, hvor i landet der er brug for flere læger. Kortet skal bruges til at beslutte, hvor der skal gøres en ekstra indsats for at sikre lægedækning. Men ifølge både PLO-Syddanmark og Region Syddanmark er kortet misvisende og bygger på forkerte tal. 

Det er en hjørnesten i udspillet til den nye sundhedsreform, at der skal være god lægedækning i alle afkroge af Danmark.

I publikationen ’Sundhed tæt på dig’ har Indenrigs- og Sundhedsministeriet derfor tegnet et kort (på side 16, del 1 af udgivelsen), der ved hjælp af farvekoder angiver, hvor der er særligt brug for en højere grad af lægedækning. Lolland og Nordjylland er mørkerøde, som betyder 45 lægekapaciteter per 100.000 indbyggere, mens hovedstadsområdet, Aarhus-området og Syddanmark er lysegrønne, hvilket er farvekoden for 66 lægekapaciteter per 100.000 indbyggere.  

Problemet er blot, at modellen ikke viser lægedækningen, som især halter i den jyske del af Region Syddanmark. Den viser i stedet antallet af udmøntede ydernumre, som ikke alle bliver taget i brug, siger PLO-Syddanmark og Region Syddanmark.

 

Kilde: ’Sundhed tæt på dig’ 

 

Ifølge modellen vil der i den jyske del af Region Syddanmark slet ikke kunne udmøntes nye ydernumre frem mod 2030, og der vil i den fynske del kun kunne udmøntes få ydernumre i samme periode, skriver regionen i et brev til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. 

Et forkert billede af situationen

Hvis myndighederne arbejder videre ud fra den her model, går bekymringen på, at Region Syddanmark i fremtiden ikke får mulighed for at benytte reformens redskaber, der er økonomisk støtte til områder med svag lægedækning, incitamenter til at fremme at læger vælger uddannelsesstillinger i områder med lægemangel og differentierede patientantal.  

Beregningsmodellen har derfor fået både Region Syddanmark og PLO-Syddanmark til at slå alarm.

"De tal, der bliver brugt, giver et forkert billede af situationen. For eksempel ser det ud, som om Tønder har fuld lægedækning, men i virkeligheden må hver lægepraksis tage 1.700 patienter – cirka 200 mere end normalen – for, at alle patienter har egen læge. Der er altså ikke læger nok i byen, selv om det umiddelbart ser sådan ud. Årsagen til fejlen er, at man tæller, hvor mange ydernumre, der er udstedt, i stedet for hvor mange læger, der reelt arbejder. Men nogle ydernumre er tomme og uden læger. Det betyder, at når man deler patienterne op på ydernumre, ser det ud, som om der kun er 1.450 patienter per praksis, og det er dette tal, sundhedsreformen tager udgangspunkt i," siger Birgitte Ries Møller, PLO-lokalformand og praktiserende læge i Odense.

"Det er ikke fair at tælle ydernumre med, der ikke er besat, da vores region har oprettet flere ydernumre end andre," understreger hun. 

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) vurderer, at det nok passer, at Region Syddanmark overordnet set er regionen med den bedste lægedækning i landet. Men han påpeger samtidig, at også hans region har store rekrutteringsvanskeligheder. Der er i dag 45 ledige kapaciteter, heraf 39 i den jyske del af regionen, som det på trods af regionens særlige rekrutteringsindsats ikke er lykkedes at tiltrække læger til.  

”Når vi overordnet klarer os godt, er det et udtryk for, at vi har gjort noget proaktivt for vores lægedækning. Det er ikke, fordi lægerne står i kø for at komme til eksempelvis i Sønderjylland og Sydvestsjælland. Men vi har oprettet ekstra ydernumre som en aktiv del af rekrutteringen for at få læger herud og været mere liberale med at oprette flere ydernumre her, end vi har gjort i Odense.”

Regionsrådsformanden fortsætter:   

”Det er ikke fair, hvis vi skal straffes (ved at blive frataget reformens redskaber, red.) for at have været proaktive i vores arbejde med at afhjælpe lægemangel. Jeg har vel siddet med til 50 møder med PLO-Syd for at imødekomme det her problem. Vi er pressede og bruger lodder og trisser for at få det til at holde sammen. Der er mange steder i regionen, hvor der ikke skal skubbes meget før, at hele læsset vælter.”

Ønsker modellen lavet om

Der er altså fortsat store udfordringer med lægedækningen i store dele af særligt Sønderjylland og Sydvestjylland, skriver Region Syddanmark i deres brev til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Det har samtidigt været nødvendigt at oprette tre udbudsklinikker i Tønder, Aabenraa og Sønderborg, da det her ikke har været muligt at sikre lægedækningen på traditionel vis.

Regionen noterer sig, at der ikke er tale om en endelig model, og vil med brevet stilet til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) den 4. oktober appellere til, at modellen bliver lavet om.  

”Vi skal være 5000 praktiserende læger i Danmark i 2030. Hvordan skal vi komme op på det tal, hvis vi ikke kan udmønte flere ydernumre? Det er nødvendigt, at man har 1000 praktiserende læger i Region Syddanmark, for at vi når i mål på landsplan,” siger Birgitte Ries Møller.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet er blevet tilbudt en kommentar på kritikken, men er endnu ikke nået at vende tilbage.

 

 

Fakta: Lægedækningstruede områder i Region Syddanmark

Ved seneste udpegning af lægedækningstruede områder, blev følgende områder udpeget som lægedækningstruede i Region Syddanmark:

  • Billund Kommune
  • Fanø Kommune  
  • Tønder Kommune
  • Varde Kommune  
  • Vejen Kommune
  • Den sydlige del af Aabenraa Kommune (Padborg, Tinglev, Bylderup-Bov)
  • Nordborg By og Augustenborg i Sønderborg Kommune
  • Ribe  
  • Ærø Kommune

Kilde: Region Syddanmark