Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Sophia Evers til venstre og Camille Højrup Ottosen. "Vi vil tilbage til de oprindelige praksisstrukturer, hvor patienten føler, at han eller hun kender sin læge, en Doktor Hansen-klinik,” siger de.

Sophia og Camille åbner snart praksis i Dronninglund: Vi vil tilbage til Doktor Hansen

Alles Lægehus-klinikken i Dronninglund bliver snart overtaget af to nyudklækkede almenmedicinere, der vil åbne et lægehus præget af kontinuitet og relationelt arbejde med patienten. De understreger, at de er ydmyge over for opgaven, der venter i Nordjylland.

Sophia Evers på 33 år og Camille Højrup Ottosen på 36 år er nyudklækkede praktiserende læger med rødder i Frederikshavn og Skagen. De har appetit på vandkanten efter mange års studier i Aarhus og Aalborg. 1. marts overtager de Alles Lægehus-klinikken på Nørregade i Dronninglund, som udgør to kapaciteter.

”Det er lidt som at vende hjem. Vi er begge to oprindeligt fra Nordjylland, og for os er det et privilegium at kunne nedsætte os et sted med behov for vores arbejdskraft. Desuden har vi som kolleger gennem hoveduddannelsen længe ønsket at arbejde sammen. Da klinikken kom i udbud, var det oplagt at slå til,” siger Sophia Evers.

Camille Højrup Ottosen tilføjer: ”Vi går til opgaven med et fælles værdisæt for, hvordan vi ønsker at drive en praksis. Man skal møde en læge og opleve kontinuitet i sit forløb. Vi vil tilbage til de oprindelige praksisstrukturer, hvor patienten føler, at han eller hun kender sin læge, en Doktor Hansen-klinik.”

Begge læger glæder sig meget til det samarbejde, de skal etablere med sygeplejersker, sekretær og eventuelt andre faggrupper internt og eksternt i deres kommende klinik.

Medicinsk Tidsskrift: Men er der ikke brug for at gøre op med Doktor Hansen for at imødekomme demografiske udfordringer, både hvad patienter og personale angår?

Sophia Evers: ”Vi skal naturligvis sætte arbejdet i system og skabe strukturer ved hjælp af guidelines og instrukser. Samtidig ser vi det som en forudsætning, at vi deler opgaven med et kompetent team af praksispersonale, der vil varetage en stor del af opgaverne i klinikken. Vi har set gode eksempler på, hvordan det kan gøres, i vores studietid i forskellige velfungerende klinikker, vi har været i som uddannelseslæger. Det kan vi tage med, når vi skal lave en klinik tilpasset patienterne i Dronninglund.”

Den nordjyske by, der er beliggende i Brønderslev Kommune, rummer omkring 3.500 indbyggere, som fra foråret vil møde en ny mere traditionel PLO-praksis, hvor der hidtil har ligget en Alles Lægehus-klinik.

Hvorfor Dronninglund?

Sophia: ”En by som Dronninglund kan tilbyde en nærhed, som tiltrækker os. Vi kan opbygge relationer, også selvom der vil være en lang række kontroller og lignende, som sandsynligvis vil blive foretaget af en sygeplejerske.”

Camille: ”Det bliver en lille praksis og mindre som en storbybanegård, det kan vi begge godt lide.”

En vis nervøsitet er dog også at spore over den kommende tilværelse som selvstændig.

Sophia: ”Når man overtager en praksis, overtager man også noget lederskab. Der bliver behov for fokus på både faglighed, økonomi og trivsel. Vi er kun mennesker, som har børn, vi skal hente sidst på dagen, men samtidig er vi selvfølgelig også bevidste om vores rolle i lokalsamfundet som læger. Vi håber, at borgerne vil have forståelse for den forandringsproces, som vil komme til at foregå, når vi skal skabe en ny praksis i vores egen ånd. Men som sagt læner vi os op ad, hvordan andre har gjort det i lignende klinikker med lignende beliggenhed og demografi."

Camille Højrup Ottosen udtrykker taknemmelighed for PLO’s politiske arbejde, samtidig er der dog uvished om, hvordan de skal indrette sig i den kommende praksis i et fremtidigt sundhedsvæsen.   

”Det er værd at nævne, at der allerede er gjort en række gode tiltag, som skal bidrage til rekrutteringen til lægedækningstruede områder, herunder et andet regelsæt for ansættelse af læger uden for normering. Vores bekymringer ligger dog i, hvorvidt det er økonomisk gangbart for den enkelte praksis at ansætte læger og øge normeringen, den aktuelle honorarstruktur taget i betragtning. Vi har dog tillid til, at PLO har både trivsel, faglighed og økonomi som vedvarende fokuspunkter i takt med, at opgaverne vokser, og der foregår en opgaveglidning fra sekundær- til primærsektoren,” siger hun.

En varm modtagelse

Spørgsmål om driften og fremtiden består. Men det er næppe en tilsnigelse at hævde, at de to unge læger bliver modtaget med kyshånd.

”Klinikken i Dronninglund bliver overtaget af to læger, der ønsker at drive den sammen. Dem fandt vurderingsudvalget var spot-on, og der var vi mega heldige. Den slags bliver man glad for helt ind i knoglerne,” udtalte Pia Buus Pinstrup (Kons.), der er formand for udvalg for Det Nære Sundhedsvæsen, i oktober måned i forbindelse med praksis-overtagelsen.

Vandkanten eller provinsdanmark, fra Guldborgsund på Lolland til Dronninglund i Vendsyssel, har været en af hovedtemaerne i lanceringen af sundhedsreformen.

”Vi skal have en langt bedre fordeling af læger, så vi sikrer, at alle, uanset hvor de bor, har adgang til en læge tæt på,” sagde indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i forbindelse med lanceringen af udspillet til ny sundhedsreform. En af søjlerne i oplægget fra regeringen, der i øjeblikket bliver forhandlet politisk, er en fokuseret indsats for at få flere læger til at etablere sig i vandkanten.

Og her er altså to af dem, Sophia Evers og Camille Højrup Ottosen.

I er nærmest prototypen på dét, både sundhedsvæsenet og politikere sukker efter. Yngre praktiserende læger, som ønsker at bosætte sig i yderområderne. Hvad har I gjort jer af tanker om sundhedsreformen?

Camille: ”Vi er meget positive over, at man vil bibeholde den nuværende organisering af praktiserende læger.      Jeg blev færdige som speciallæge i sommer og var spændt på, om praktiserende læger efter sundhedsreformen skulle lægges ind under sygehusene. Men vi er glade for, at vi kan forblive selvstændige i et nationalt overenskomstsystem.”

Sophia: ”Jeg tror også, det er godt, at man opnormerer uddannelserne. Muligheden for at studere i Aalborg eller Esbjerg kan også gøre en positiv forskel.”

Hvad skal til for, at flere af jeres yngre kolleger skulle følge jeres eksempel?

Sophia: ”Det er vigtigt, at man også fortæller den positive historie om at være læge også uden for storbyerne. I mediebilledet kan man næsten få indtryk af, at det er huleboere, der bor i ’det mørke Jylland', i Udkantsdanmark, de lægedækningstruede områder, eller hvad vi kan finde på at kalde det. Vi er født og opvokset herude. Vi ved, at det er et dejligt sted med helt almindelige borgere. Vi vil gøre vores for at skabe et godt miljø her i Dronninglund, når vi på et tidspunkt selv skal være tutorlæger. Men vi ved også, at her er mange ældre mennesker med komplekse sygdomsprofiler, så vi er ydmyge over for størrelsen af den opgave, der venter.” 

Alles Lægehus-klinikker er også blevet opsagt i Hurup og Frøstrup i Nordjylland, hvor der i første omgang vil blive oprettet regionsklinikker. De tre lægekapaciteter i Brovst, der har været annonceret efter opsigelse af aftalen med udbudsklinikkerne, bliver overtaget af to læger. Den første kapacitet overtages af lægerne 1. marts 2025, og de resterende to 1. november 2025. Regionen opretter et tilbud i den mellemliggende periode.