Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Fra PLO til koncernklinik: Nu arbejder jeg 40 timer om ugen i stedet for 60

Flemming Pedersen

I knap halvandet år har praktiserende læge Flemming Pedersen drevet klinik i samarbejde med alles Lægehus i Hirtshals. Skiftet til en af de udskældte koncerner har reduceret hans arbejdsuge med en tredjedel, siden han drev kompagniskabsklinik. 

For Flemming Pedersen og hans kompagnon Birgitte Mikkelsen var en omlægning af driften en nødvendighed. Før samarbejdet med alles Lægehus administrerede de en klinik med 12 sundhedsprofessionelle i Hirtshals i det lægedæknings-udfordrede Region Nordjylland. I alt 9.000 patienter var tilknyttet kompagniskabsklinikkens seks ydernumre, men kun Flemming Pedersen og Birgitte Mikkelsen ønskede at fortsætte som praktiserende læger. 

”Det var simpelthen ikke muligt for os at fortsætte. Ved at drive klinikken som en koncernklinik kunne vi fokusere vores energi på det lægefaglige arbejde,” fortæller han i dag. 

Ved at samarbejde med en koncern som alles Lægehus kunne alle patienterne også fortsætte i det samme hus og med det samme personale, idet alles Lægehus har overtaget det administrative for de to erfarne læger.  

Flemming Pedersen var sammen med sin tilbageværende kompagnon først i dialog med regionen om at drive en licensklinik, hvor regionen bistår med den administrative del. 

”Det koster det blege at sørge for vikarer i den model,” siger den 63-årige praktiserende læge. Hos alles Lægehus er lægedækning en del af samarbejdet, hvorimod licensklinikker drevet i samarbejde med regionen er præget af 1:1 egenbetaling for alle ydelser. Derfor blev den endelige løsning en femårig aftale med alles Lægehus, der løber indtil 2026.

”Med den her løsning har vi sikret kontinuitet for borgeren, der beholder deres hidtidige læge, samtidig med at vi har bevaret vores hidtidige personale,” siger Flemming Pedersen. Havde de to læger fortsat blot med deres egen ydernumre, havde 5.000 borgere omkring Hirtshals stået uden lægedækning.

Mindre administration, mere topstyring

IT, løn, rengøring, ferie- og vagtplanlægning er nu overgået til alles Lægehus, samtidig med at lægehuset nyder stordriftsfordele og kan modtage specialiseret sparring centralt fra alles-koncernen. Den tidligere personalegruppe er fortsat i klinikken under alles Lægehus, en af de tidligere sygeplejersker forfremmet til praksisleder og varetager personaleledelse samt øvrige ledelsesopgaver. Når det er nødvendigt at bistå med ekstra lægedækning til det faste lægeteam, sker det med hjælp fra alles Lægehus' rekrutteringsteam, som sørger for at bemande lægehuset.

Det er især den forkortede arbejdsuge, som Flemming Pedersen fremhæver efter 15 måneder som del af alles Lægehus. 

”Jeg går hjem hver dag klokken 16 nu og arbejder 40 timer om ugen i stedet for 60. Man skal dog vænne sig til, at alles Lægehus har en mere standardiseret tilgang til driften end de fleste PLO-klinikker. Vi kører med et andet kalendersystem og skulle skifte fra noget, vi har brugt gennem 25 år,” fortæller Flemming Pedersen.  

Han fortsætter:

”Alles lægehus går meget op i kvalitet og gældende retningslinjer. Der kommer retningslinjer løbende, som især er rettet mod kronikere. Der er en høj grad af kvalitetssikring og topstyring i alles Lægehus, og det kører meget efter skema. I det gamle lægehus var der ikke plads til samme detailstyring.”

Medicinsk Tidsskrift: Kan du også som læge og menneske trives med den øgede topstyring?

”Jeg oplever ikke faldende arbejdsglæde trods den øgede kontrol. I begyndelsen skal man lige vænne sig til, at der er et andet system til at fakturere med, og at der bliver kigget godt på driften. Der var til at begynde med meget kontrol med, at der blev registreret rigtigt, men det går godt nu,” svarer Flemming Pedersen.

Har du oplevet tilfælde, hvor du skal indordne dig, sammenlignet med hvordan du tidligere har drevet praksis?

”Nej, måden alles Lægehus kører med ’nurses in front’ (hvor en sygeplejerske laver indledende vurdering og overblik, red.), indledte vi selv for to år siden i vores daværende kompagniskabsklinik for at overleve. Der er opgaver omkring attester og andet samarbejde med kommunen, vi skal løse anderledes, end vi hidtil har været vant til, men generelt kører det godt,” siger Flemming Pedersen.

Det er en af kongstankerne hos alles Lægehus og muligvis andre lignende koncernklinikker, at man frisætter lægerne til at fokusere på det lægefaglige. Kan man altid skille det faglige og det administrative? 

"Nej, det kan du ikke helt. Derfor har vi også klinikmøder to gange om måneden nu. Hvad går skidt, og hvad går godt? Er der for få akutte tider eller for meget tid til noget andet? Her og der er der ting, jeg gerne ville gøre anderledes, men det ser vi gennem fingrene med lige nu,” svarer Flemming Pedersen.

”Den slemme dreng i klassen”

Flemming Pedersen deltog som så mange andre af sine kolleger i Lægedage 2022 i Bella Center i København. Her udtalte sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF), at hun er ”mega bekymret for koncernklinikker”. CEO Thomas Helt fra alles Lægehus havde op til konferencen bedyret, at PLO slet ikke vil være i stue med forretninger som alles Lægehus. ”Koncerndrevne klinikker undergraver kontinuiteten i relationen mellem læge og patient,” fastholdt PLO-formand Jørgen Skadborg i et skriftligt svar til Medicinsk Tidsskrift.

”Man kan godt føle sig som den slemme dreng i klassen. Jeg var alene afsted og kunne godt se, at der også lå aviser rundt omkring på konferencen, hvor Jørgen Skadborg udtalte sig negativt om klinikker som alles Lægehus,” husker Flemming Pedersen.

Flemming Pedersen passede derfor også formanden op i en af middagspauserne til det årlige praksis-stormøde og påpegede, at han fandt det unfair, at alles lægehus er så uglesete. Han påpegede over for Jørgen Skadborg det store problem med lægedækning i Hirtshals, som Flemming Pedersen, Birgitte Mikkelsen og alles Lægehus i fællesskab har afhjulpet.

”Vi havde en god snak og han var positiv, men han havde negative oplysninger om andre klinikker, hvilket er fair nok, det kan jeg ikke forholde mig til. Men jeg synes, PLO’s tilgang til spørgsmålet om andre klinikformer bliver lidt sort-hvid,” siger Flemming Pedersen.

Forståelse for klinik-omlægning fra nordjyske kolleger

Flemming Pedersen tilføjer, at han er klar over, at der kan være alles Lægehus-klinikker, der kører på andre måder end den i Hirtshals, og at også dele af Christiansborg altså udtrykker bekymring om koncernklinikker. Ifølge PLO medfører opkøb af ydernumre hos koncerner som alles Lægehus og Nordic Medicare, at unge praktiserende læger får sværere ved at etablere sig i fremtiden, fordi alle ydernumrene er opkøbt. ”Hirtshals er muligvis speciel, fordi vi er to, Birgitte og jeg, til stede hele tiden. Vi har en klar aftale indtil 2026. Vi ejer seks ydernumre, og når der ifølge prognoserne fra 2024 kommer flere læger til, end der går på pension, er der måske nogle unge læger, der vil overtage dem,” siger Flemming Pedersen.

Han tilføjer også, at hans klinik fortsat er med i et lægelaug inde i Hjørring. ”Her er der fuld forståelse for, at det her var den bedste løsning. Der var intet andet alternativ,” siger han.

PLO ser mindre negativt på regions- og licensklinikker end på koncernklinikker, fortsætter Flemming Pedersen. Og der er for nylig lavet et lovforslag om, at regionsklinikker fremover kan springe udbudsrunden til private aktører ud. ”Men mit personlige indtryk er, at regionsklinikker i mit område ikke er lige så kvalitetsorienterede. Her er flere helt unge læger og helt uerfarent personale tilknyttet. Jeg kan ikke forstå, hvorfor PLO og eksempelvis alles Lægehus ikke kan indgå mere i dialog. Dialog er bedre end ingenting.”

Flemming Pedersens bud på fremtidens landkort rummer færre koncern- og regionsklinikker end i dag. For at imødekomme alle slags behov bør fremtiden dog rumme flere måder for almenmedicinere at indrette sit arbejdsliv, mener han:  

”Jeg tror, at der bliver færre alles Lægehus-klinikker end i dag, når kurven for lægemangel knækker. Flere af de nuværende koncernklinikker vil blive overtaget af unge læger, der vil køre det selv. Men der vil også være en gruppe praktiserende læger i fremtiden, der gerne vil gå hjem klokken 16 og nøjes med en 40 timers arbejdsuge,” siger Flemming Pedersen.